Canary Wharf Crossrail Landscaping

BALI Award Principal Winners' Logo
Award:
BALI National Landscape Awards 2015
Principal Award:
Green Roof Installations and Roof Gardens
National Award:
Soft Landscaping Construction over £1.5M

The new Crossrail station in the North Dock of West India Quay, immediately north of Canary Wharf, has been transformed by the new station designed by Foster + Partners. Atop the new station is the roof park/garden contructed by Blakedown covering over 5300m2 which was designed by Gillespies. The primary function of the roof garden is as a publicly accessible garden space.

The innovative space offers a unique climate with a partly covered roof; specialist planting plays a key role in the journey across the garden. Blakedown took over the space from concrete formation providing drainage, insulation, void formers, topsoiling, bespoke feature walls, ducting, bespoke seating, specially constructed pre-cast concrete plank walkway, resin bound surfacing, over 2000m2 of granite paving, mature trees and extensive shrub planting. Along with that there is a fully automatic irrigation system specially adapted to cope with the specialist tree ferns imported from Australia.

The intense scheme involved craning all material through the gap in the timber beam roof carefully timed around other trades requiring access to the space and the limited cranes. The project involves working out of hours and over weekends to ensure the works could be completed in the limited window to allow shop and restaurant fit-out contractors to start. The scheme involved importing over 600m3 of topsoil, 100 tree ferns, 15,000 shrubs, 70 mature trees and 2000m2 of unique black granite.