Hunstanton Park

Location: Hunstanton

Client: Borough Council Kings Lynn West Norfolk

Cost: £1.04M

Duration: 36 months

Landscape Architect: Wyne Williams Associates

 

This Heritage Lottery funded project involved extensive upgrading to a range of landscape features and building elements along the sea front gardens and cliffs in this busy seaside resort. Gardens remained open throughout the project.

 

Landscape elements included:

   Creation of a new playground with play equipment so suit a variety of ages along with rubber and grass carpet safety surfaces along with a 9-hole crazy golf course.

   Creation of the new Rose Garden with paving and planting.

   Complete reconstruction of the Time & Tide Garden featuring Carrstone ashlar and brick retaining walls to the new concrete entrance ramp/steps, a radial crazy paved seating area along with RC feature wall.

   Reconfiguration of the hard landscaping around the Butterfly shelters including RC steps with carrstone/brick walling and paving to the seating areas.

   Installation of the new coastal view ‘Lookout’ including retaining walls, decking, telescope and railings.

   Renewal of extensive macadam footpaths throughout the park with a red surface course.

   Replacement of timber cliff fencing with vertical bar steel railings to open the view across the coast.

   Installation of new lighting and refurbishment of existing, along with extensive new street furniture and interpretation signage.

   Sympathetic soft landscaping was installed to various elements throughout the gardens.

 

Building Elements included:

   Extensive sympathetic lime repointing to the Grade II Listed St Edmunds Chapel ruins.

   The largest element of the building works was the complete restoration of existing Butterfly Shelters.  This comprised completely dismantling of the existing decrepit timber structure to fully expose the concrete supports. Extensive concrete repairs were made to these supports including specialist steam cleaning, removal of damaged concrete, repairs to exposed reinforcing with the additional of MCI anti-corrosion system and application of colour toned repair mortars. These shelters were subsequently re-constructed to match the original design intent featuring a timber penny-boarded roof, timber seat supports and slats along with Iroko seat back and glazed panels.  The structure was completed with a zinc seamed roof and fascia detailing.

   Extensive repairs to three existing Victorian timber cliff top shelters including removal of failed timber elements and replacement with new to match, new glazing panels, new tiled roofs and decoration in colours to match the original Victorian detailing.

   Repairs to the Southern shelter including repairs to existing masonry, replacement joinery elements to remove rotten sections, additional of new steel purlins, a zinc lined box gutter and a polycarbonate sheet roof.

   Various localised repairs to the existing toilet buildings including re-pointing, replacement windows, roof repairs, replacement rain water goods and decoration.

  Repairs and detailed re-decoration to the Town Sign.

 
20170707_hhg_0061.jpg
20170707_HHG_0003.jpg
20170706_hhg_0124.jpg
2017_09_09_HHG_25.jpg